GILDENULAND.nl maakt gebruik van functionele-, analytische- en tracking-cookies om de website te verbeteren. Hiervoor slaan wij informatie op zoals je IP-adres, je surfgedrag en alle persoonsgegevens die je zelf bij ons achterlaat. Wij gebruiken deze gegevens om met tools van andere partijen deze informatie te analyseren om onze website te verbeteren. Je kunt nu direct toestemming geven voor al deze cookies.

Nieuwsflits

Nieuwe datum Gildedag Kring Maasland is 21 mei 2023!
Op deze nieuwe datum hopen we wij iedereen weer te ontmoeten om er samen een gezellige dag van te maken.
U komt toch ook?

Bezoek ons op Facebook Bezoek ons op YouTube Bezoek ons op Twitter

Teerdag Gilde St. Antonius Abt.

Op zaterdag 21 mei stond onze verzette Teerdag op het programma. Normaal is deze feestdag altijd de eerste zaterdag op of na 17 januari, maar om de welbekende reden werd deze verzet om deze alsnog door te laten gaan. Zoals gewoonlijk beginnen we de Teerdag met een Gildemis in de kerk, en tijdens de viering werd het nieuwe lid Rene van Santvoort ingevendeld.

Na de Heilige mis werd er een vendelgroet gebracht bij de kerk voor de Kerkelijke Overheid om daarna in optocht door ons dorp Nuland te lopen. In de Kloosterstraat hielden we een kleine stop om bij de bewoners van het Martinushuis een vendelgroet te brengen. Tijdens de rondgang door het dorp liepen we ook naar het “Oude Raadhuis” om daar een groepsfoto te maken en verder door de Raadhuisstraat en Nieuwstraat naar de Tielebar toe. 

Teerdag 2022 30

 

Rond de klok van 12.00 uur arriveerden we bij de Tielebar waar we konden genieten van een heerlijke koffietafel. Aansluitend begon onze Hoofdman met het korte officiële gedeelte en als eerste werd het afgelopen jaar doorgenomen door het voorlezen van het jaarverslag van 2021. Omdat we dit jaar geen jubilarissen hadden was het even anders dan anders.

Eerst was het de beurt aan Oud-Koning Twan Leenders die als aandenken van vier jaar koningschap, 2015-2017 en 2017-2019, een prachtig Koningsschild bood aan het Gilde. Een prachtig schild met verschillende afbeeldingen zoals een kruisboog, een geweer en een verfpot met roller en kwast. Maar ook een opgelegde afbeelding van St. Antonius Abt en twee vogeltjes onderaan het schild met jaartallen is het prachtige resultaat geworden. Een mooie toevoeging aan de verzameling Koningszilver van ons Gilde. Zelf werd Twan Leenders even later door zijn echtgenote verrast die met een kleine versie van zijn Koningsschild kwam en deze opspeldde op zijn sjerp.

Nadien ging men verder met de prijzen van het geweerschieten, kruisboogschieten, handboogschieten en jeu de boules die uitgedeeld werden door de verschillende commissies.   

Hierna werd de Gildebroeder van het jaar bekend gemaakt door onze Gildeheer Pastoor Gerard Verbakel. Deze titel word door de gildebroeders gekozen en de “Gildebroeder van het jaar 2021” is geworden, onze Hoofdman Gerry van der Schoot. Het speciale schild daarvoor werd omgehangen door de Koning en natuurlijk een bos bloemen voor de echtgenote.

Na dit gebeuren werden door de Keizer en Koning nog twee mensen extra in het zonnetje gezet, namelijk oud-Vaandrig Jan Heijmans en Hoofdman Gerry van der Schoot omdat ze beiden een Koninklijke onderscheiding in de Orde van Oranje Nassau hadden gekregen. Voor beiden was er een cadeau en voor de echtgenotes een bos bloemen, en zoals het hoort bij een speciale gebeurtenis werd er buiten bij de kiosk een vendelgroet gebracht voor de twee onderscheiden Gildebroeders. Na deze vendelgroet speelde de bazuinblazers nog de felicitatie mars en kon iedereen hen feliciteren.

Voordat we verder gingen met het feest werd als traditie een gedeelte van de opbrengst van Koningsdag in de vorm van een tegoedbon gegeven aan een vereniging uit Nuland. Deze viel ten beurt aan de Flierefluiters en werd dankbaar aangenomen. Zoals gebruikelijk werd er nog verder gefeest en was er nog rond de klok van zes uur nog een heerlijk frietbuffet en daarna de afsluiting van onze verzette, maar toch geslaagde Teerdag.

Bekijk alle foto's van deze dag hier.

Al met al was het weer een mooie Teerdag met ons Gilde en kunnen we terug kijken op een geslaagde dag. Want……. De Guld…….is altijd kei gezellig !!!