GILDENULAND.nl maakt gebruik van functionele-, analytische- en tracking-cookies om de website te verbeteren. Hiervoor slaan wij informatie op zoals je IP-adres, je surfgedrag en alle persoonsgegevens die je zelf bij ons achterlaat. Wij gebruiken deze gegevens om met tools van andere partijen deze informatie te analyseren om onze website te verbeteren. Je kunt nu direct toestemming geven voor al deze cookies.

Nieuwsbrief februari 2020

De wedstrijden kunnen beginnen… maar wat voor wedstrijden zijn er dan allemaal…??? Al sinds de Middeleeuwen zijn er wedstrijden met zowel de handboog en kruisboog en na 1500 ook met geweren. De vendeliers, tamboers en bazuinblazers deden hun intrede in de achttiende eeuw, maar de wedstrijden begonnen pas in de jaren ’50 van de vorige eeuw.

Op de Gildedag beginnen de wedstrijden eigenlijk al tijdens de optocht, waar een jury let op de mooist gekostumeerde en het best gaande Gilde. En ook de tentoonstelling met Koningszilver en Vaandels worden onder de loep genomen, is het zilver wel goed gepoetst?  Ziet alles er fraai en piekfijn uit?                      
Zo zijn er op een Gildedag nog veel meer wedstrijden in verschillende disciplines, zowel voor volwassenen als jeugd.

De vendeliers tonen hun kunsten met vliegend vendel en is op en top pure acrobatiek. Zowel individueel als in een groep is het de behendigheid die voorop staat. De vendeliers laten met hun vendel een prachtig schouwspel zien met fraaie kunststukjes.

DSC09123

Tamboers roeren de gildetrom die van hout of koper is gemaakt en met een kalfsvel bespannen is. De klank van de gildetrom is zeer afhankelijk van het weer en daardoor soms lastig te bespelen. De tamboers trommen zowel individueel als in een groep en trombegeleiding bij het groepsvendelen.

DSC08587

Bazuinblazers steken hun bazuin en laten de mooiste klanken horen tijdens de wedstrijden. Een bazuin heeft geen ventielen wat het bespelen van het instrument een uitdaging is. Maar als men het eenmaal onder de knie heeft klinkt het prachtig. Ook hierin wordt er individueel en in een groep geblazen.

21 gildedag geffen 2019 kopie

Natuurlijk zijn er nog veel meer wedstrijden zoals jeu de boules die op een gildedag met drie spelers een team vormen. Om te strijden tegen een ander Gilde triplette en werpen de metalen ballen en proberen om zo dicht mogelijk deze bij het but te plaatsen. Het spel eindigt als men 13 punten heeft behaald. 

DSC09357

Daarnaast is er ook nog het standaardrijden, waarbij de standaardruiter deelneemt aan “het toernooi”. Dit is een dressuurwedstrijd waarbij de ruiter met standaardvaandel een proef in stap en draf rijd. Later in de middag zal de standaardruiter meedoen met het ringsteken, en hierbij is de kunst om in galop met een lans een opgehangen ring te steken aan een koord.

 DSF0999

En dan zijn er ook nog de schietwedstrijden in meerdere categorieën. Zo is er het kruisboogschieten op wip, waarbij de metalen ronde schijf ook wel wip genoemd op een lange boom zit. Kruisboogschieten op doel is vlak schieten op een schietschijf. Met de handboog word er eigenlijk bijna hetzelfde geschoten als met de kruisboog. Men schiet handboog op een metalen wip op een lange boom en schiet handboog op doel met pijlen vlak op een blazoen. Beide een eeuwenoude sport die al lang worden beoefend. 

DSC 6971

Dan is er over het geweerschieten wat vanaf de 17e eeuw een gildeactiviteit is. Er wordt geschoten met klein kaliber geweren (6 mm kogel) op drie verschillende wippen. Bij het geweerschieten is er nog een onderscheid in korpsschieten, personeel schieten en kampioenschieten. Maar het belangrijkste op een Gildedag bij het schieten is op een houten vogel en wel het Koningsschieten en Keizerschieten. Ook voor de jeugd is er het schieten op een houten vogel en zowel als jeugd-koningsvogel en voor alle jeugd het prinsschieten. Al deze disciplines beoefenen we ook hier in Nuland bij het Gilde.

Hoe wijd zèn we ?

De indeling van het terrein is klaar met feesttent, foodmarket en wedstrijdterreinen.      
Vele afspraken al afgerond, en voor alle jeugd een aparte indeling is zo goed als klaar.            

De Guld………….. is altijd kei gezellig !!!                                 

Klik hier om deze nieuwsbrief te downloaden