GILDENULAND.nl maakt gebruik van functionele-, analytische- en tracking-cookies om de website te verbeteren. Hiervoor slaan wij informatie op zoals je IP-adres, je surfgedrag en alle persoonsgegevens die je zelf bij ons achterlaat. Wij gebruiken deze gegevens om met tools van andere partijen deze informatie te analyseren om onze website te verbeteren. Je kunt nu direct toestemming geven voor al deze cookies.

Gildedag 2023

Brabants Gildefeest in Nuland!

Na 3 jaar verzetten gaan we er nu toch echt voor, want na het lange wachten is het wel weer eens tijd dat de Guld voor een groot feest zorgt voor zowel jong als oud! Op zondag 21 mei 2023 organiseert de oudste vereniging van Nuland, Gilde St. Antonius Abt een historisch Gildefeest vanwege het 440 jarig bestaan van ons Gilde. Tijdens deze indrukwekkende dag zullen er ongeveer 50 Gilden aanwezig zijn die deelnemen aan de optocht, de wedstrijden maar zeker ook feesten in de tent.   

Historisch is het zeker want al in de dertiende eeuw kwamen gilden bij elkaar om te midden van drank, dans en muziek grote schietwedstrijden te houden, met zowel kruisboog als handboog. Zo’n Gildefeest gaat dus al eeuwen terug in de tijd en dus ook al 440 jaar in Nuland.

Het Nulandse Gilde heeft al vele Gildedagen georganiseerd en de laatste grote Gildedag was in 1999 waarbij het gilde Sint Antonius Abt gastheer was van de gilden van Kring Maasland, één van de 6 kringen van de Noord-Brabantse Federatie van Schuttersgilden.

Zo zal er tijdens de Gildedag op 21 mei 2023 een historische optocht plaats vinden en mag het spektakel, de massale opmars, zeker niet gemist worden. Verder zijn er ook verschillende wedstrijden op het terrein zoals trommen, vendelen en bazuinblazen en natuurlijk ook het schieten met geweer, kruisboog en handboog. En zeker niet te vergeten het standaardrijden, ringsteken en jeu de boules.

Al met al wordt het een prachtig en kleurrijk schouwspel, en zullen oude tijden herleven. Tijdens dit Gildefeest op de feestterreinen rondom ons clubhuis aan de IJzerkampen 22 zal er een grote feesttent staan met tentoonstelling en zijn er verschillende wedstrijden en activiteiten. En zoals u van ons gewend bent tijdens Koningsdag wordt de jeugd zeker niet vergeten en zal op het feestterrein hier extra aandacht aan geschonken worden.

U bent allen van harte welkom op zondag 21 mei 2023 op de feestterreinen aan de IJzerkampen 22 te Nuland.

Het programma van de te verwachten gebeurtenissen zullen in de aankomende tijd op social media verschijnen zodat eenieder op de hoogte kan blijven wat er precies staat te gebeuren.

 

De Guld…….. is altijd kei gezellig!!!                     

Daor hedde de Guld

Wanneer het gilde vroeger door de straten van Nuland liep hoorde je ze al van verre aankomen en “Daor hedde potdomme de Guld” was dan ook een veel voorkomende uitspraak.

Deze gevleugelde uitspraak is dus namelijk hèt thema van het grote Gildefeest op 21 mei 2023 in Nuland. Op deze bijzondere dag zullen er ongeveer 50 Gilden aanwezig zijn met wel zo’n 1500 Gildebroeders- en zusters op het feestterrein aan de IJzerkampen.

Maar wat is nou zo’n Gildefeest en wat is er dan allemaal te doen???

Lees meer...