GILDENULAND.nl maakt gebruik van functionele-, analytische- en tracking-cookies om de website te verbeteren. Hiervoor slaan wij informatie op zoals je IP-adres, je surfgedrag en alle persoonsgegevens die je zelf bij ons achterlaat. Wij gebruiken deze gegevens om met tools van andere partijen deze informatie te analyseren om onze website te verbeteren. Je kunt nu direct toestemming geven voor al deze cookies.

Gildedag 2023

Brabantse Gildedag in Nuland

Na 3 jaar verzetten gaan we er nu toch echt voor, want na het lange wachten is het wel weer eens tijd dat de Guld voor een groot feest zorgt voor zowel jong als oud! Op zondag 21 mei 2023 organiseert de oudste vereniging van Nuland, Gilde St. Antonius Abt een historische Gildedag in Nuland waar ca. 43 Gilden aan zullen deelnemen.

Zo’n Gildedag oftewel Gildefeest gaat al eeuwen terug in de tijd en is ongeveer zo oud als de Gilden zelf. Al in de dertiende eeuw kwamen gilden bij elkaar om te midden van drank, dans en muziek grote schietwedstrijden te houden, met zowel kruisboog als handboog. Ook in Nuland was dit het geval en zeker al meer dan 4 eeuwen. 

Al vele Gildedagen heeft ons Gilde al georganiseerd en de laatste Gildedag was in 1999 in Nuland waarbij het gilde Sint Antonius Abt gastheer was van de gilden van Kring Maasland, één van de 6 kringen van de Noord-Brabantse Federatie van Schuttersgilden.

Op de Gildedag van 21 mei 2023 zal er een historische optocht met Gildebroeders en -zusters door Nuland rondgaan en mag de massale opmars zeker niet gemist worden.

Verder zijn er ook verschillende wedstrijden zoals trommen, vendelen en bazuinblazen maar natuurlijk ook het schieten met geweer, kruisboog en handboog. En niet te vergeten het standaardrijden, ringsteken en jeu de boules.

Al met al wordt dat een prachtig en kleurrijk schouwspel, en zullen oude tijden herleven.

Natuurlijk is er een grote feesttent, tentoonstelling en nog meer activiteiten op en rondom het feestterrein. En natuurlijk wordt de jeugd niet vergeten waar zeker aandacht voor is.

Al deze wedstrijden en verdere activiteiten zullen plaatsvinden op de feestterreinen rondom ons clubhuis aan de IJzerkampen.

Natuurlijk bent u allen van harte welkom op zondag 21 mei 2023 op het feestterrein aan de IJzerkampen 22 te Nuland.

Een programma van de te verwachten gebeurtenissen zullen in de aankomende tijd in de media verschijnen zodat eenieder op de hoogte kan blijven wat er staat te gebeuren.

                                                                                             

De Guld…….. is altijd kei gezellig!!!