GILDENULAND.nl maakt gebruik van functionele-, analytische- en tracking-cookies om de website te verbeteren. Hiervoor slaan wij informatie op zoals je IP-adres, je surfgedrag en alle persoonsgegevens die je zelf bij ons achterlaat. Wij gebruiken deze gegevens om met tools van andere partijen deze informatie te analyseren om onze website te verbeteren. Je kunt nu direct toestemming geven voor al deze cookies.

Geweer schieten

Anschutz 1907Uit aloude gildekaarten blijkt, dat het houden van schietwedstrijden een wezenlijk onderdeel vormt van de gilde- activiteiten. De schietsport kon populair zijn, omdat zeker in de 17e eeuw nagenoeg in ieder huis een geweer voorhanden was ter verdediging van have en goed.

Het schieten op de houten pol of klos die in de schutsboom was bevestigd werd vroeger door het gilde en ook wel door andere dorpsbewoners beoefend. Daarnaast kende men onderlinge schietwedstrijden tussen de gilden.

De belangrijkste wedstrijd was die van het koningschieten. Vroeger en nu gebeurde dit koningschieten met groot kaliber geweren.

Nu wordt bij vrijwel alle schietevenementen met klein kaliber geweren (6mm) geschoten op de wip of op de ‘puist’ (klos of pol). Tegenwoordig hebben nog maar enkele gildebroeders een eigen wapen.

Bij Gilde St. Antonius Abt - Nuland wordt iedere zondag ochtend vanaf 12.00 uur geoefend. Ook worden er verschillende wedstrijden onderling georganiseerd binnen ons gilde en worden er wedstrijden georganiseerd bij collega Gildes. Wedstrijden zoals "vlees schieten" zijn mooie wedstrijden waar het vlees staat voor de prijzen!! Tijdens Gildedagen wordt er geschoten voor zilver en zijn er verschilende klasses waar je kan mee doen.